Our clients for this project wished to diversify their hill farm by adding two glamping pods on land set next to the farm. As the site was set in an AONB, and very close to Castell Dinas Brân (a Scheduled Ancient Monument) as well as being close to several ecological designations, we advised that the scheme would require a robust submission to receive support.

After bringing together a project team we sought pre-application advice which included a supporting argument for the case as farm diversification. The Local Planning authority advised that they would support the scheme subject to a detailed submission being made to address several factors.

The resulting submission tackled the range of planning, heritage, ecological, landscape, and drainage matters, and after responding to comments from statutory consultees we were able to secure a full planning permission with only very minor matters related to lighting left to address under condition.

Our clients can now strengthen their farming business and the local area will have a great addition to range of tourist accommodation on offer.

Great as ever to work with LandStudio, Marches Ecology, Weetwood, and Jeff StPaul, all of whose invaluable input brought the project to a successful conclusion.

 

Existing Site Photo

 

Proposed Site Plan

 

 

 

Owen Devenport were recommended to our client by another property professional to help tackle this intriguing case. The site was situated on South Stack on Holy Island, and is set in an Area of Outstanding Natural Beauty, a Heritage Coast, not to mention the numerous ecological and environmental designations. Our client wished to build a run of steps down his property to the private beach below without causing any harmful impact upon the AONB or the environmental designations. He had previously sought permission from the Council but had been unsuccessful due to the sensitivity of the site and concerns about possible harm to the area.

From our initial research, we gathered that the site would be a tricky one as there were numerous aspects to consider in designing the stairs. To ensure that the Council were brought on-board we initially prepared a pre-planning enquiry in order to ensure that the team had a full grasp of their stance. We also worked with an engineering and environmental consultancy who carefully designed each aspects of the new staircase in a way that would respect its environment and blend in while also creating a much safer access for our client’s use.

The pre-application enquiry resulted in a positive response, and after making minor adjustments to our proposal we submitted a full planning application on our client’s behalf, which was approved by the Council.

Our client was delighted to receive planning permission and is looking forward to starting work on implementing their permission. He has also been kind enough to provide us with a testimonial https://www.owendevenport.co.uk/index.php/testimonial/398-mr-mark-llewellyn

We were instructed to prepare an application for reserved matters approval for a house on a piece of land in the small village of Carmel on Anglesey. There was a current outline planning permission on the land to build a dwelling but time was running out fast to get reserved matters approval. Due to the recent changes to the Local Development Plan it would be near impossible to receive this kind of permission at that site again once the permission lapsed, therefore we got in touch with the site’s owner to discuss their next steps.

They had the full intention to sell the plot and understood the implications discussed and appointed us as their Planning Consultants to continue with the scheme and assemble the team needed to gain reserved matters approval and also address all pre-commencement conditions upon the permission. As a result, we were able to attain permission and secure the permission, allowing our clients time to sell the property or if needed to implement it and thereby secure it. Our clients were delighted with the success and have now found a buyer.

We were approached by a client who had recently purchased a property in Beaumaris which had been used as flats for over 30 years without any planning permission. As this use had been ongoing for as long as it had we advised our client to apply for a Certificate of Lawfulness to secure the flats.

We then prepared a detailed case setting out detail of the extensive evidence available to prove the longstanding use, and assisted our client and the previous owner of the site with preparing Statutory Declarations to further support the evidence they had assembled. With all the evidence gathered we submitted an application for lawful use. Not too long after the Local Planning Authority confirmed that the use was in fact lawful which has now secured tow attractive flats in thriving seaside town, considerably enhancing the value of their property.

We had submitted a planning application for the erection of 8 apartments back at the start of 2018. After lengthy discussions with the Council the application was refused on the basis of that the Council considered that its “design, siting and appearance constitutes an overdevelopment of the site to the detriment of residential amenity”. We felt that the proposal had a strong chance at Appeal and our client decided to proceed.

We set out a detailed case demonstrating the merits of the scheme and the attention that had been paid to ensuring that the building would be an attractive addition to the area that would ensure that there would be no harmful impact upon its neighbours. In reaching her decision on the appeal the Inspector agreed with our arguments and confirmed that scheme would “have a striking, modern and, in my opinion, attractive appearance” and that it would not have an adverse impact upon its neighbours and would provide a good standard of amenity for its own occupiers.

However the need for a legal agreement on affordable housing prevented the Inspector from allowing the appeal. This is now being addressed in a re-submission which should finally see the development being given the go ahead.

We were approached by a local gymnastics club who had been seeking a suitable premises as a base and training gym and had found a large vacant building on a local business park. Having visited the site it was clear that the building was ideally suited for their needs, but that local planning policy required a strong case to be made as the presumption was that such premises should be retained for use by ‘traditional’ employment uses. Having spoken with the Estate Agent for the premises it was clear that the building had been on the market for some time. This was highlighted to the Council in pre-application discussions and it was agreed that the application could proceed subject to detailed evidence being provided of the search for other premises in and around town centres in the form of a sequential test.

Having presented a detailed case setting out how the scheme addressed the challenges posed by planning policy, as well as highlighting the benefits of providing a base for a key local sports club, we were delighted to receive permission for the change of use. This is great news for our client as they can now continue the growth of their club with the security of their own premises to operate from and which they can build out to meet their specialist requirements.